https://www.vk.se/2019-06-03/hon-peppar-andra-till-att-forsta-sin-formaga
Hon peppar andra till att förstå sin förmåga
Publicerad igår kl. 20:00
Margith Norman
– Det är så viktigt att det som är runt omkring de boende på Mariagården är tryggt och att allt är på sin plats, menar Elisabeth Skantz.
Tålamod, kontinuitet och rutin är några av Elisabeths Skantz ledord som medarbetare i dagligverksamheten på Mariagården.
Margith Norman
familje@vk.se
– Om man är väldigt orolig inom sig, som många som bor här är, är en lugn tillvaro och vanan av att känna igen sig en trygghet.
Mariagården är LSS-boende och daglig verksamhet för unga och vuxna. Hit kom Elisabeth redan som 20-åring 1977. Hon är en stor del av Mariagårdens historia och har följt med under tiden med alla gårdarnas tillkomst.
– Min äldre syster började jobba här 1973. Hon tyckte att jag skulle komma hit och jobba. Jag hade just kommit hem från Schweiz där jag varit au pair i Zürich. Jag tog henne på orden – och blev kvar. Jag fann min blivande man här, bildade familj, barnen kom och åren rullande på.
Från början fanns Elisabeth i boendeverksamheten, men sedan omkring åtta år jobbar hon i dagverksamheten.
– Jag har förmånen att jobba på vedbacken tillsammans med tre, ibland fyra, killar. Sommar som vinter handsågar vi stockarna som vi fått hitkörda. Vi har också en klyv, tvåhandsfattad för säkerhetens skull, och så lägger vi veden i 1-kbm-säckar som sedan säljs vidare.
Det är ett jättefint jobb för dem som inte klarar av så mycket och har även gett dem yrkesidentitet. Killarna är duktiga och har ett väldigt flyt.
– De är så noga med sitt jobb och vet precis vad de skall göra. Kontinuiteten gör att de känner sig trygga. Vi försöker också lyfta de boende mentalt, tramsar mycket och har mycket roligt tillsammans.
På Mariagården bor för närvarande 18 personer samt två som bara har sin dagliga verksamhet här men sitt boende i Umeå. Här finns fyra boendeenheter med väl tilltagna gemensamma utrymmen och lägenheter av olika storlek. Till varje bostad finns en medarbetargrupp som är schemalagd dygnet runt.
Därför får hon tårtan
Elisabeths outtröttliga engagemang i de boendes situation och deras framtida utveckling är beundransvärt. Hon har en enastående förmåga att känna in varje persons förmåga och peppa dem till personlig utveckling. Hon har även inspirerat andra nya och unga medarbetare att bli duktiga i sin profession. Hon har även engagerat sig som God man, vilket har varit en trygghet för de anhöriga. I den dagliga verksamheten har hon lyckats med det som betraktats som omöjligt. Hennes glädje och entusiasm i skådespel, sång och musik och eurytmi har smittat av sig och lyft många till oanade höjder. Hon har betytt så mycket för så många. /Inger Nilsson
– Många av de boende behöver hjälp med det mesta som matlagning, städning, dusch, klädvård och hygien. Man får ta det steg för steg, det krävs tålamod och att man inte gör tillvaron för svår. Man kan bli lite tjatig och man kan få säga samma sak flera gånger. Vissa dagar går det bra, andra inte alls.
Här finns många byggnader och lite udda hus och alla har de namn. Salen är en gammal tröskloge, här finns Eriksgården, Staffansgården, Martingården, Frejagården, Sofiagården och Annagården samt Birgittagården och Olofsgården som är medarbetarbostäder.
– Det finns en vävstuga i Eriksgården men den stänger vi för sommaren och flyttar ut i trädgården där vi bland annat odlar kryddor och tomater. Vi har också en nyetablerad keramikverkstad, en allverkstad där man pysslar med lite av varje, ett bageri samt köket där lunchmaten lagas. Tidigare har vi också haft får men tanken är att de skall komma tillbaka när vi byggt om i ladugården.
Det här är Elisabeth
Namn: Elisabeth Skantz
Ålder: 61 år
Född: Kramfors
Bor: Kassjö i gamla skolan i byn
Familj: maken Ulf och fyra utflugna barn samt två barnbarn
Intressen: att sticka, pelargoner, kopplar av med korsord, höst och vinter med i kören Grannlåt
Yrke: medarbetare i dagverksamheten på Mariagården
Engagemang: God man
Det är mycket sång och musik på Mariagården med många duktiga musikaliska medarbetare, det sjungs i kör varje vecka, här hålls julfest och sommarfest, dessutom samlas alla till högtidsstund varje fredag eftermiddag som avslutning på veckan.
– På julfesten gör vi oftast julspel med anknytning till Kristi födelse. Vi försöker få in det kulturella i mycket av det vi gör. Många av de som bor här kan ju till exempel inte gå på operan eller andra kulturverksamheter. Sommarfesten håller vi för att markera att vinterhalvåret är slut och att nu är det sommar.